Skip to the content

Magisk Mandag uge 20

Skygge arbejde - den vigtige vej til dit livsdesign

Så blev det mandag og jeg har igen noget på hjertet! De næste mandage vil handle om skygge arbejde og hvordan du kan skabe dit livsdesign.

Hvad er en skygge?
Skyggen, som begreb, blev introduceret af den Schweiziske terapeut og psykiater Carl Jung. Jung sagde ”skyggen er den person du helst ikke vil være.”
Skyggen er med andre ord den parkeringsplads, vi har valgt til de personlighedstræk vi bevidst eller ubevidst har lært ikke er passende for vores opførsel vores persona. Egenskaber vi besidder, men som vi ikke længere tager ejerskab for. Skygger kan være uforløste drømme og længsler eller tanker, handlinger og egenskaber som vi skammer os over, undertrykker og ikke vil kendes ved.
Skyggerne er altså den del af din personlighed som ikke er umiddelbar synlig, den står i skyggen af dit bevidste jeg.


Hvornår og hvordan opstår en skygge?
"Du bliver født som original - men ender som en kopi." (Søren Kirkegaard)
Skyggesider opstår igennem hele livet. A
lle fødes med et åbent sind, børn er umiddelbare, sjove, kærlige, vilde, stille, generte og egoistiske. De græder når de græder ked af det, larmer, de griner, de opfører sig spontant ud fra egne behov. Livet for dem er et stort eventyr! De har adgang til alle rum i det kæmpe hus der symboliserer deres liv. Der er lyse atelierer, med masser af lys på de øverste etager, og den mørkeste mest skræmmende fyrkælder i bunden af huset. Der imellem er der alle mulige rum. Barnet bevæger sig frit i dem alle, ind til de når en vis alder, så begynder de voksne at forklare dem hvorfor visse rum er forbudte og barnets bevægefrihed begrænses måske til de midterste etager. Det betyder ikke, at de ikke har adgang til kælderen eller kvisten, men de har lært at det ikke er hensigtsmæssigt at bevæge sig der! Skyggerne dannes, stille og roligt, ud af alle de normer og moraler der findes i det miljø det enkelte barn fødes ind i og vokser op i. Det er derfor meget forskelligt hvilke skygger der dannes, det i høj grad afhænger af omsorgspersonernes normer og moraler. Der er stor forskel på, om barnet vokser op i et akademiker hjem i København, et indremissionsk hjem i Vestjylland eller et hippie bofællesskab. Det er forskelligt hvad der projiceres af skyld og skam i de enkelte miljøer.

Fordele og ulemper ved skyggesider når du skal skabe dit eget livsdesign.
Skyggesiderne står i vejen for at opnå det du drømmer om! Det er en ulempe ikke at være bevidst om dine skyggesider, både lyse og mørke, når du ønsker at skabe dit livsdesign. For er du ikke bevidst om, at det du ser hos andre og selv drømmer om, er egenskaber du rummer, men ikke udnytter, fordi du mødes af elementer som, du skal ikke tro du er noget fra Janteloven, får du svært ved at flytte dig - du er fikseret af dine egne tanker og begrænses af dem. Ved hjælp af seriøst skyggearbejde, kan du blive bevidst om, hvad det er der står i skyggen, adressere det og finde det frem. Du kan byde det indenfor, arbejde med at integrerer det op imod din person. Skyggen og persona skal gerne være i ligevægt. Det du er blevet, ud fra hvad du ikke måtte være, skal balancere. Du skal være bevidst om begge dele. Når det sker, bliver du mindre blind for dig selv og mere rummelig og kommer på bedre talefod med dig selv. Skyggerne spænder ofte ben for at du kan realisere dine drømme og vil derfor begrænse dig i at tænke stort. Janteloven, Debbie Ford var rystet over at vi i Skandinavien havde en Jantelov, og at den var skrevet ned, kan anses for at være både en kulturel og en kollektiv skygge. Hvilket leder mig hen til, at det også er vigtigt at bevidstgøre sig om de forskellige kollektive og kulturelle skygger der optræder alene ud fra hvor vi stammer fra.

 

Det er mandag det er magisk!

- Brug den klogt!

Om forfatteren

Vibeke Kingo Damgaard

Vibeke Kingo Damgaard

Mit mål som Leadership Coach er at hjælpe såvel enkelt personer som virksomheder til at opnå indsigt og den tilstand der er nødvendig for at skabe udvikling, motivation, drive, forandring og vækst.

Kingo & Co

Drewsensvej 62B
8600 Silkeborg

Email: vibeke@kingoogco.dk

Hvem er vi?

Hos Kingo og co. finder du engagerede og kompetente medarbejdere der professionelt møder dig hvor du er. Via samtale finder du ind til dine ressourcer og indre værdier og får der igennem skabt bevidsthed om hvad der er rigtigt og vigtigt for dig! Du bliver klar til at tage det ansvar der skal til for at opnå det der er vigtigt for dig og derved skabe forandringer.